Lichaams belevings groep

Vandaag ben ik naar de lichaam belevings- groep geweest! Een initiatief van de psychologen die ons ook begeleid hebben in het voor en na traject. De groep bestaat uit 8 mensen die net als mij vorig jaar een wls operatie hebben ondergaan en begeleid zijn door Vitalys.

8 mensen met ieder een eigen verhaal en allemaal verschillend. De jongste is 20 en de oudste 63. Maar allemaal hebben we 1 ding gemeen. Je loopt tegen je veranderde lichaam aan en dat is moeilijk. Moeilijker dan men denkt, en die angst, bij iedereen heerst de angst om aan te komen en sommigen balen van hun rimpelige hangvelletje en het verlies van borsten en kont. Het lichaam is veranderd en dat is nadat je bijna je hele leven al te zwaar bent geweest ineens een hele verandering in een korte tijd.

Waar ik vooral tegenaan loop is dat ik het niet goed zie. Een mooie oefening was de touwtjes oefening. Je pakt het lichaamsdeel waar jij het minst tevreden over bent en je legt het 1e touwtje op tafel zoals jij denkt en voelt dat het is. Daarna meet je het lichaamsdeel op met een ander touwtje en je legt ze in elkaar! Voor mij zijn dat mijn bovenbenen. Ik vind ze nog steeds te dik en zie soms ook echt dat ze dik zijn. Ik zie het verschil nauwelijks met vroeger. Ik schrok erg van de touwtjes oefening. Ik heb zelfs 2 keer mijn bovenbeen opnieuw gemeten om te kijken of het rondje wel klopte. Het kan nooit zo klein zijn! Het kan niet! Nog steeds snap ik het niet! We moesten er een voorwerp naast leggen en een foto maken. De foto heb ik hier geplaatst. Bizar want het rondje was net zo groot als de lengte van de pen die ernaast lag. Het is echt raar, ben er best van onder de indruk. Zo’n simpele oefening die zoveel indruk maakt. Ook mijn buurvrouw had haar buikomvang eerst neergelegd en toen gemeten. Ook zij had een enorm verschil.

Verder is er veel duidelijk geworden over hoe je onbewust dingen doet om te controleren of je nog te zwaar bent. Bijvoorbeeld voelen aan je lichaam en aan je vel, het kijken in ramen, spiegels, deuren. We moeten het gaan registreren. En dan die weegschaal, echt geen vriend van mij als ik wat zwaarder ben. Die cijfers bepalen veel van hoe je je voelt en wat ik aantrek op een dag. Het is eigenlijk heel normaal om een marge van 4 kilo aan te houden dus 2 kilo eronder of 2 kilo erboven. Je gewicht schommelt elke dag. Ook daar hebben we veel uitleg over gekregen over wat dat psychisch met je doet. En vooral ook waar je voor moet oppassen!

Ik moet het nog allemaal even laten bezinken, de verhalen en herkenning van mijn lotgenoten hebben indruk gemaakt. En ook de informatie van de psychologen was soms confronterend en herkenbaar! Over 2 weken hebben we weer een sessie, ik ben erg benieuwd. Voor nu ben ik er echt van onder de indruk. We hebben voor thuis opdrachten meegekregen die ik zeker ga uitvoeren, ik ben erg benieuwd waar ik tegenaan ga lopen.