Ontbijt en een dumping

Het ontbijt is het belangrijkste eetmoment van de dag! In alle dieetboeken en alle artsen en diƫtisten zullen dit zeggen. En op zich heb ik dat altijd logisch gevonden want Smorgens verbrand je veel en heeft je lichaam echt brandstof nodig en een goed ontbijt zorgt ervoor dat je niet gaat snaaien of te veel eet in de middag.

En toch deed ik het nooit. Ik had er Smorgens geen tijd voor en ook geen honger. Het is veranderd sinds ik de bypass heb. Ik eet elke ochtend 2 beschuitjes of een boterham. Mijn lichaam is daar nu al helemaal aan gewend. Ik ben altijd bang dat als ik zonder eten de deur uitga ik me misselijk ga voelen.

Gisteren was ik iets te laat uit bed. En ik heb dus mijn ontbijt overgeslagen. Zonder ontbijt dus naar Velp. Toen ik tegen 11 uur weer thuis was had ik een enorme honger. Ik had een kom havermoutpap met een geprakte banaan erdoor gemaakt en dit in een record tempo opgegeten. Daarna ben ik mijn zoon van school gaan halen. Toen ik thuis kwam en ik hem in zijn bedje had gelegd heb ik een paprika gesneden en hummus als dip gebruikt. Op een gegeven moment zat ik vol en voelde ik me niet lekker. Veelste veel en veelste snel achter elkaar zitten eten. Ik werd misselijk en ben uiteindelijk op de bank in slaap gevallen. Toen ik wakker werd voelde ik me al beter. Ik besefte me dat ik na mijn schansbui een dumping had gehad. En dat alles omdat ik mijn ontbijt overgeslagen had.

Nu besef ik me dat al die artsen, boeken en dieetgoeroes gelijk hebben. Niet ontbijten lokt een eetbui uit. Voor mijn gastric bypass had ik dit besef niet. Maar nu ik er echt een waarschuwing door krijg (dumping) besef ik het me pas.

Je bent dus nooit te oud om te leren.